Zelf zonnepanelen installeren

Doe het zelf pakket zonnepanelen

Zonnepanelen installeren is in beginsel heel eenvoudig. Je hebt alleen wel de juiste informatie nodig. Hier geven we je alle uitleg om aan de slag te kunnen met onze complete doe het zelf zonnepanelen sets.

Zonnepanelen op uw dak

Plaatsing van de panelen

Voor hoeveel panelen u ruimte heeft ligt aan het type dak. Zorg in ieder geval dat u een stuk dak heeft met weinig schaduwval. Houd bij het opmeten rekening met ten minste 50cm vrije ruimte aan de randen van uw dak. Dit in verband met veiligheid van montage en gevoeligheid voor wind.

De meeste panelen hebben een afmeting van circa 1,75 x 1,10 meter. U kunt ze zowel in landscape als portrait plaatsen. Op een plat dak moet u ook rekening houden met schaduwval tussen twee rijen panelen. Houd daarvoor ten minste 60cm vrij.

Oriëntatie

Idealiter plaatst u uw zonnepanelen richting het zuiden, omdat de panelen dan het langst in de zon staan. Bij een opstelling richting het zuid-westen of zuid-oosten verliest u ongeveer 3 a 4% opbrengst tov puur op het zuiden gericht. Richt u de panelen op het oosten of westen dan verliest u ongeveer 12 a 13%. Soms kan dit alsnog interessant zijn, bijvoorbeeld voor een oost-west opstelling waarbij u de panelen met de rug tegen elkaar plaatst en zo meer panelen op uw dak kwijt kunt.

Landscape of portrait

Platdak – Op een plat dak worden de zonnepanelen meestal in landscape modus geplaatst. Het is wel mogelijk om ze in portrait modus te plaatsen, maar dit is een duurdere methode. Dit biedt alleen voordelen als er weinig plek is op uw dak.

Als 2 panelen naast elkaar staan (met de korte kant tegen elkaar) dan vormt dit 1 rij. Als u een set van 2 panelen kiest en u wilt deze achter elkaar zetten, dan vormen dit 2 rijen.

Schuin dak –  Standaard worden panelen op een schuin dak in portrait modus geplaatst. Meerdere panelen die zo naast elkaar komen vormen 1 rij. Als de panelen in uw geval in landscape modus komen, dan vormen de panelen onder elkaar 1 rij. In 1 rij zitten de panelen dus altijd met de lange kant tegen elkaar.

zelf zonnepanelen installeren

Zelf zonnepanelen installeren op uw dak

Voor alle daken

Kies uw gewenste montage op de product pagina. Mocht u ooit willen verhuizen, geen probleem, met onze zonnepanelen sets kunt u uw investering gewoon meenemen naar een nieuw dak!

Micro-omvormers

Een modulair systeem

Alle netaangesloten systemen van simply-solar werken met micro-omvormers. Dat zijn kleine omvormers voor 1 of 2 panelen die direct onder de panelen worden geplaatst. Het installeren is dus heel eenvoudig, en bovendien altijd makkelijk uit te breiden. 

Micro-omvormers optimaliseren per individueel paneel de opbrengst. Dus ook ideaal als er even schaduw valt op een van de panelen. Daarnaast zijn traditionele omvormers vaak het zwakste component en moeten het eerst worden vervangen. Op onze micro-omvormers van APS ontvangt u 20 jaar garantie!

Elektrische installatie

Aansluiten op uw huis

De stroom die je opwekt wordt direct aan jouw huis geleverd. De apparaten in huis werken dan dus op zonnestroom! Is er te weinig zon, dan wordt dit aangevuld met stroom van het net. Is er te veel stroom, dan wordt het teruggeleverd aan het net.

Niet vergeten: meld uw zonnepanelen even aan bij de netbeheerders, wel zo netjes!

Plug-in, PV-verdeler of aardlekautomaat

Als u slechts 2 zonnepanelen wilt installeren kan dit met onze plug-in set die u eenvoudig in een stopcontact kunt steken. Bij meer dan 2 panelen kunt u gebruik maken van een vrije groep in de meterkast of een PV-verdeler. 

Een PV-verdeler splitst een bestaande groep in 2 nieuwe groepen. Op groep 1 sluit u dan de bestaande apparaten aan, en op 2 de zonnepanelen. Belangrijk is dat u deze alleen kunt plaatsen op een onvertakte stroomkabel vanaf de meterkast. Dit is vaak het geval bij een wasmachinegroep, of een tuinschuur.

Alternatief kunt u de panelen aansluiten op een vrije groep in de meterkast. Als die er niet is kan een electricien ook een extra groep plaatsen. Men gebruikt hiervoor een aardlekautomaat, wat een groep is met ingebouwde aardlekschakelaar. 

Monitoring

Goed om te weten dat de meeste sets binnen 4 a 5 jaar al zijn terugverdiend. Een set van 10 panelen levert ongeveer 3800 kWh per jaar op (in zuid opstelling). U krijgt 25 jaar opbrengstgarantie op uw zonnepanelen en 20 jaar garantie op de omvormer, voor een verzekerd rendement. Leuk om te weten: met uw smartphone kunt u de opbrengst van uw panelen op elk moment volgen!